Oliver Nordh

Grupparbetets vedermödor och potential

Den här krönikan publicerades först i Spionen #2 2016

Alla har vi permanenta ärr att visa upp från grupparbeten som påmint mer om mardrömmar än angenämt teamwork. Därför häpnar jag över hur lång tid det tog tills jag fick helt basic livskunskap om att samarbeta med andra. Som färsk student av människans psyke blev jag till slut varse det bästa sättet att lösa en gruppuppgift: hejda till varje pris impulsen att börja arbeta! Nej, innan ni lägger snittet på uppgiften, stanna upp! Använd först era vassaste mentala skalpeller och diskutera i detalj hur operationen ska gå till. Samlas runt en plan, alltså – superenkelt att veta, supersvårt att göra.

I grupp har vi nämligen en överraskande stark drivkraft till att göra exakt allt utom att prata om hur vi ska göra saker. Att ”måla en gemensam bild av problemet” känns ofta lika kladdigt som fingerfärg på förskolan. Knappt något kan göra en grupp så otålig att bara få komma igång som att en präktig jäkel insisterar på att prata om mål. Är det inte helt uppenbart att målet är att bara bli klar nån enda gång? Jodå, men snacka en stund om vad ”bli klar” egentligen betyder. Tiden ni lägger på det kommer tillbaka och kramar er senare.

Livskunskapen säger oss att vägen som ser rakast ut sällan är den snabbaste, tyvärr. Hur går det till exempel med de gruppuppgifter som framtiden delat ut till oss? Tja, vi smälter ner polarisarna för lite tillväxt, smälter ner vår frihet till ammunition mot terror, och smälter ner våra samveten som kur mot flyktingkrisen – nej, hu! Snart törs vi knappt fråga oss ”vart är vi på väg?” ens i tv-soffan på fredagar.

Framtiden fordrar ju rundajorden-samtal av så hisnande komplexitet att det nog känns bäst att köpa tomtmark högt över havsytan och bli självförsörjande permabonde, trots allt. Risken att smittas av den pandemiska faktaresistens som aggressivt sprider sig runt just dessa frågor är ändå för stor för att försöka göra något. Eller? Gruppträning känns oftast svettigt, men är nog trots allt bättre än att till sist stå ensam inför jordens alla problem.